Sfaturi Utile

Alegerea unui server dedicat creeaza noi locuri de munca

Cand vine vorba despre gazduirea unui site, exista trei variante disponibile: pe un server dedicat, unul la comun sau pe unul virtual (VPS). Preturile pentru aceste servicii variaza de la o firma la alta, in functie de resursele alese. Dar care sunt diferentele intre aceste trei servicii?

 

Serverul dedicat

Serverul dedicat este un serviciu unde utilizatorul are acces la intregul server fizic si nu il imparte cu nimeni altcineva. Spre deosebire de cel virtual sau cel comun, el are controlul intreg asupra lui si poate alege ce hardware sau software se foloseste.

Un server dedicat este folositor tocmai prin prisma beneficiilor pe care le aduce: o performanta ridicata, securitate, stabilitatea si controlul platformei de email, etc. Totusi, aceatsa este optiunea cea mai costisitoare, deoarece pretul de intretine al serverului este sustinut de catre client singur. De asemeni, in unele cazuri, este necesar angajarea unui administrator care sa il intretina, firma neoferind acest serviciu.

Conform hostmama.ro, pretul este stabilit in functie de memoria RAM, procesorul si dimensiunea hard-ului ales, dar si de brandul care a fabricat serverul respectiv. De asemeni, si performantele acestuia si rezultatele obtinute depind de aceiasi factori.

Partea foarte buna a alegerii unui server dedicat este ca alegerea sa creeaza noi locuri de munca pentru tineri. Necesitand o ingrijire permanenta si o persoana ce are suficiente cunostinte pentru a face acest lucru, este nevoie de un administrator care sa aiba grija de el non-stop.

 

Serverul la comun

Serverul la comun este un serviciu unde mai multi utilizatori impart acelasi server. Fiecare dintre acestia are propriul director, separat si privat fata de ceilalti, unde isi pot incarca fisierele. In general, aceasta este cea mai buna optiune din punct de vedere financiar, deoarece toti utilizatorii participa la costurile de intretinere ale serverului. Acesta este administrat de catre firma care il gazduieste, ea ocupandu-se atat de detaliile si activitatile tehnice, cat si de suportul de care ai nevoie.

Aceste servere folosesc, in general, un panou de control comun si intuitiv, ca de exemplu cPanel sau Plesk, care permite utilizatorului un acces rapid si facil la fisierele sale si la setarile website-ului. Totusi, acest lucru nu mai permite angajarea unui om care sa aiba grija de el, ceea ce il face indezirabil pentru piata locurilor de munca.

 

 

Serverul privat virtual

VPS-ul este o masina virtuala creata pe un server fizic. Cel care ofera serviciul creeaza mai multe VPS-uri si ofera acces utilizatorilor la ele. Este o optiune foarte buna pentru cei care doresc un server dedicat, insa nu au nevoie de foarte multe resurse, deoarece, in acest caz, ele sunt limitate.

Utilizatorul poate instala orice fel de software, deoarece are acces la root si beneficiaza de mai multe privilegii decat in cazul in acre ar fi optat pentru un server comun.

 

Cine ar trebui sa aleaga un server dedicat?

Serverul dedicat este recomandat ca si alegere celor care au nevoie de resurse nelimitate, datorita unui website cu un trafic intens sau care au o baza de date foarte mare. Intr-adevar, acesta este destul de scump, insa beneficiile pe care le aduce, precum controlul total asupra lui sau posibilitatea de a instala absolut orice pe el merita din plin.

Asadar, el este recomandat celor care au un website cu un volum de trafic foarte mare, precum institutiile, companiile, magazinele online sau site-urile de stream.

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>