Blog

Ce sunt furnirul natural si ghilotina?

Furnirul natural se utilizeaza in industria prelucrarii lemnului, ca alternativa la lemnul masiv, deoarece este mult mai stabil ca acesta. Furnirul este o fasie de lemn, de dimensiuni reduse (avand grosimi  cuprinse, in general, intre 0.5 si 2 mm, care se  decupeaza dintr-un bustean si are un aspect foarte elegant, motiv pentru care mai este cunoscut si sub denumirea generica de „furnir estetic”. Spre deosebire de mobilierul executat din lemn masiv, care poate suferi in timp deformari serioase din cauza conditiilor de mediu (umiditate si temparatura) – cunoscute sub sintagma „lemnul lucreaza” – mobilierul furniruit este mult mai rezistent si mai usor de intretinut. Pentru a putea produce furnir de o calitate superioara, bustenii trebuie alesi cu mare grija, deoarece numai o mica parte dintre ei au aspectul si duritatea necesare pentru a fi recoltati in acest scop. De exemplu, intr-o padure, doar 5% din totalul de busteni indeplinesc conditiile de calitate pentru a putea fi transformati in furnir.

Furnirul se poate obtine din mai multe specii de lemn, pentru a fi utilizat cu precadere in domeniul decoratiunilor interioare (mobilier, usi interioare, placari de pereti si alte confectii furniruite). Cele mai cunoscute specii de la noi din tara sunt: stejar, cires, frasin, paltin, mesteacan, nuc, tei, plop etc. Dintre speciile exotice, cele mai utilizate in amenajarile interioare sunt: mahonul, sapelli, zebrano, avodire, framire, mansonia etc. Pentru a obtine un furnir de calitate superioara, din punct de vedere tehnic si estetic, bustenii sunt recoltati si transportati in unitatile producatoare de furnir, care au un flux adaptat acestui tip de activitate. Principalele operatii ale fluxului tehnologic, prin care trebuie sa treaca bustenii pentru a se obtine furnirul, sunt urmatoarele: depozitarea materiei prime, reprezentate de bustenii care sunt adusi din padure, tratarea termica a acestora, sectionarea si cojirea bustenilor, fasonarea si debitarea lor, uscarea in uscatoare speciale, croirea furnirului estetic cu ajutorul utilajului  numit ghilotina. Dupa obtinerea furnirului estetic, acesta se sorteaza , in functie de esente, dimensiuni, grosime si aspect, deoarece este cunoscut faptul ca desenul fibrei lemnoase pe suprafata furnirului este diferit de la un bustean la altul si de la o esenta la alta. Unele esente au un desen neutru, mai putin vizibil iar suprafata este mai fina (cu posi inchisi), ca de exemplu fagul si paltinul. Alte esente au coloratii vizibile si un desen bine evidentiat, ca in cazul stejarului, ciresului si al esentelor exotice iar suprafata furnirului este mai rugoasa. Ultimele etape ale fluxului tehnologic sunt impachetarea si depozitarea, care se realizeaza in conditii de mediu speciale, adecvate fiecarui tip de furnir. 

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>